Yrken & Roller

Innan du åker på lajvet behöver du fundera på vad du vill att din roll ska ha för yrke.Inspiration Barnlajv Katrineholm 6

Är du en krigare som försvarar det som du tycker är viktigt med livet som insats och med svärd och sköld i hand? Eller tar du hand om de som skadats efter striden, som är sjuka och verkligen behöver din hjälp? Kanske är du tjuven eller spejaren som har skarpa ögon och inte tvekar att sno åt dig saker som du tycker att andra ”inte behöver”? Eller är du handelsman/handelskvinna med en näsa för affärer och med fina varor att sälja?

Det finns fyra fasta yrken vi har som förslag. Nytt för i år är att du kan välja något helt annat yrke om du vill! Har du en annan idé mailar du oss på info@barnlajv.se innan din anmälan så diskuterar vi ditt förslag.

——-

Krigare
Att försvara de svaga och värna om rättvisan är många av krigarnas löften, men det finns även de kvinnor och män som har det som sitt jobb. De sköter sina vapen och går inte in i en strid som de inte fått betalt för. En krigare kan vara allt ifrån betald livvakt till en god och hederlig man men en sak har de alla gemensamt och det är att de följer sitt yrke med vapen i hand. Går i främsta ledet och har sin uppgift att beskydda gruppen.

  • Som krigarna får du låna en liten sköld

Helare
Att rädda en levande varelses liv eller att sköta om sina medmänniskor med visa och goda råd är helarens verk. Dessa kvinnor och män ser värdet och lyckan i livet och har som sin uppgift att hjälpa de personer som råkat illa ut och därför behöver deras vård. De rör sig med lätt utrustning, helande dryck och bandage i sin packsäck.

  • Är du helare får du låna helande dryck och bandage.

Tjuv/Spejare
Att leva som vare sig spejare eller tjuv har alltid varit ett farligt jobb! Om man råkar bli avslöjad är risken stor att du åker direkt till stupstocken eller så riskerar man att bli såld som slav till någon av gruvorna i området. Men en lyckad och duktig tjuv kan däremot tjäna stora rikedomar och en duktig spejare kan även få tag i mycket viktig information!

  • Genom att spela spejare eller tjuv så kommer du få låna något av dessa (varierar): nycklar, kikare, dolk och en karta

Handelsman/handelskvinna
De vanligaste att träffa på i Pelarnejd är trots allt de kvinnor och män som faktiskt slagit sig in på handel av olika slag. Det är vanligt att de hyr in sin egen vaktstyrka för att skydda sina varor från de faror som gömmer sig ute i skogarna. En handelsman eller handelskvinna reser runt mycket och får se mycket av världen.

  • Om du spelar handelsman får du låna en ryggsäck med olika varor som du får använda under lajvet

Valfritt
Kanske är du inte alls något av ovanstående, utan en jägare med pilbåge eller en häxa med spännande brygder? Maila info@barnlajv.se om du har något annat yrke som du vill spela!